1 kwietnia 2019

Mydło z jajem.

Jajko jakie jest każdy wie ;)

Smaczne,odżywcze,pożywne.Ale tu nie będziemy się rozwodzić nad właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi jajek tylko nad zastosowaniem kosmetycznym ;)

Co można zrobić z jajka?

Nie z jajka jako całości,ale oddzielnie z żółtka i białka możemy zrobić maseczkę na twarz lub na włosy.Przepisy na takie maseczki bez trudu znajdziecie w internecie.Możemy też dodać je do własnoręcznie robionego kremu,jednak jego trwałość jest bardzo krótka.
Żółtko możemy też wykorzystać przy robieniu mydła.
Podniesie ono nie tylko wartości odżywcze,ale również jego kremowość.
Jest fantastycznym dodatkiem,który warto wprowadzić do przepisu.Żółtko możemy dodać do tłuszczy przed wlaniem ługu lub do masy mydlanej czyli tzw.budyniu.
Kiedy decydujemy się na pierwszą wersję musimy pamiętać o tym by nie dodawać żółtka do gorących tłuszczy,bo się zetnie i pozostaną w mydle grudki niezbyt estetycznie wyglądające.
Aby tego uniknąć należy najpierw rozpuścić tłuszcze twarde i po przestygnięciu stopniowo dolewać je do tłuszczy płynnych,w których wcześniej zblendowaliśmy żółtka.Gwarantuję,że nic się nie zetnie,a masa będzie gładka i jednolita.
W wersji drugiej musimy pilnować temperatury budyniu.Najlepiej gdyby tłuszcze i ług przed połączeniem miały temperaturę poniżej 25st.C lub niższą.Dobrze wiecie,że w momencie łączenia tłuszczy i ługu temperatura wzrasta,a w żółtku mamy cukier,który z automatu ją podnosi więc tutaj trzeba szczególnie uważać,bo czasami może spotkać nas niemiła niespodzianka w postaci niezbyt przyjemnego zapachu ;) Dlatego osobiście wolę wersję pierwszą ;)
Tak wygląda proces robienia mydła metodą CP (cold process -"na zimno") natomiast żółtko możemy również dodać do mydła robionego na gorąco czyli metodą HP (hot process).
W tym wypadku dodajemy zahartowane w tłuszczu żółtko już po przeżelowaniu masy mydlanej.
Ile dać tych żółtek? Ja dodaję dwa na 1kg masy tłuszczy.Taka ilość w zupełności mi wystarcza,a Wy próbujcie,testujcie i sami oceńcie ile ich Wam potrzeba ;)
Nie spotkałam się z jakąś specjalną wytyczną co do ilości żółtek w mydle,ono i tak będzie super kremowe bez względu czy dacie jedno czy pięć pod warunkiem,że zrobicie też dobrą recepturę ;)
Zatem kto nie próbował jeszcze mydła z żółtkiem niech czym prędzej nadrabia zaległości :)
Powodzenia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj